Thursday, November 4, 2010

MAKARONI BAKAR

Salam semua..apa khabar??

Lama jugak kan tak update blog ni. Hari ni ada masa sikit nak luang masa depan laptop ni, boleh la share info makan2 nih...

Hari tu anak kiter (umur nak masuk 4 tahun) demand nak makan makaroni & cheese. Yelah, anak dah mintak nak makan kan, kena usahakan jugak la. Kali ni kiter buat versi chef hanieliza pulak (refer buku resepi beliau). Sebelum ni kiter pernah buat macaroni 'n' cheese tapi kali ni lain sikit...MAKARONI BAKAR pulak. Memang lain la, bahan2 dan juga cara nak membuatnye pun lain. Sedap!!


gambar tak brapa cun sangat sebab snap dalam acuan je..anak2 tengah tunggu nak makan tuh.

Bahan A :
  • 250 gram makaroni (rebuskan hingga lembut)
  • 1 sudu makan minyak jagung
  • 125 gram keju cheddar (diparut) - saya guna keju slice chesdale, dicincang
  • 5 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • 50 gram daun parsli (dicincang) - saya guna parsli kering dalam botol

Bahan B (untuk sos putih) :
  • 1 sudu makan minyak jagung
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1/2 cawan susu segar

Bahan C (untuk inti) :
  • 300 gram daging kisar
  • 10 biji cendawan butang (dipotong kecil)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 3 biji tomato
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji capsicum merah, hijau, kuning (dipotong dadu)
  • 1 sudu makan minyak jagung
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • garam secukup rasa

Cara membuat inti :
  1. Panaskan minyak, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih.
  2. Masukkan daging kisar, cendawan butang, tomato, garam dan serbuk lada sulah. Kacau rata.
  3. Masukkan capsicum merah, hijau dan kuning. Kacau rata dan ketepikan.

Cara membuat sos putih :
  1. Panaskan minyak jagung di dalam kuali lain dan masukkan tepung gandum. Kacau rata.
  2. Masukkan susu, kacau hingga sebati dan ketepikan.

Cara membuat Makaroni Bakar :
  1. Sapukan minyak jagung di dalam mangkuk tahan panas. Kemudian masukkan makaroni rebus dan bahan inti.
  2. Tuangkan sos putih ke dalam mangkuk yang berisi makaroni dan inti.
  3. Kacau rata telur dan susu segar. Masukkan dalam mangkuk yang berisi makaroni dan taburkan keju cheddar dan daun parsli.
  4. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan suhu 180 selama 30 minit ataupun hingga keju keperangan.
  5. Sedia untuk dihidang. Selamat menjamu selera :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

IKLAN