Friday, July 16, 2010

PUDING ROTI PELANGI

Selamat petang...

Dah ada plan untuk minum petang ni?? kat rumah ni kang hero2 kecik ni bangun nak makan puding roti pelangi ni la..rasa dia sedap (tadi si abang dah rasa sikit, tergoda dengan corak & kaler2 puding tu). Dah bgtau dia kita makan lepas bangun tido karang...resepi ni semua dah tahu kot kak hana yang punye..thanks kak telah merekacipta resepi yg senang & sedap nii.


buat dalam bekas eskrem jerr..just nice tak banyak sangat sesuai untuk perut2 di rumah ni..

Bahan-bahan :
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8g serbuk agar@sepeket (kat sini jual peket 10g)
  • 1/2 cawan gula - boleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 3 1/2 cawan air (cawan saya pun sama cam kakhana 230ml gak)
  • pewarna merah,kuning & hijau (terpulang masing)
Caranya :
  1. Didihkan 3 cawan air, serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cawan). Kemudian masukkan ke dalam periuk agar2 yang sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api.
  4. Bahagi kepada 3. Masukkan warna pilihan dan kacau sebati (saya pun guna kaler merah, hijau, kuning sama ngan kakhana).
  5. Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. Kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang ke atas warna hijau tadi. Biarkan puding gerak sendiri ke tepi, tak payah ratakan atau kacau. Kemudian ambil pula warna kuning, tuang di atas warna merah pula. Ulang dan ulang sampai abis. Ketika melapis/memarblekan hendaklah dengan cepat sebab puding/agar2 ni mudah sejuk/membeku.
  6. Dah siap bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam. Enak dimakan ketika sejuk.
Jemput makan !!

**sebelum ni penah buat versi marble coklat tapi guna serbuk coklat van houten.. pahit sikit laa..lenkali nak try guna coklat emulco pulak laa..

1 comment:

eMMe said...

yeayyy...ade pun...thanks kak...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

IKLAN