Thursday, July 15, 2010

CUCUR JAGUNG

Dah bekpes ke?? Orang dah nak lunch baru nak citer pasal bekpes ekk..sesaja layan n3 kejap sebelum nak masak untuk lunch. Layan cucur jagung hari ni. Sedap pulak sebab guna jagung tongkol segar. Selalunya buat guna jagung tin je, kurang la sikit uumph dia. Kebetulan pegi pasar segar weekend aritu ada pulak jagung ni. Pekena pulak dengan nescafe panas tadi, alhamdulillah kenyang dan puas bekpes tadi. tapi tu la makan sorang2 je kat rumah. Anak2 gi taska, abah keje. Goreng 1 kuali je tadi.

Cekodok semua orang tau buat kot, cuma cara & bahan2 mungkin sedikit berbeza. Selalunya kita guna apa yg ada kat dapur la kan.

Bahan-bahan :
  • 8 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung goreng pisang Adabi
  • 1 tongkol jagung (disiang isinya)
  • 1 biji cili hijau (dihiris)
  • daun kucai
  • 2-3 biji bawang merah
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit
  • air secukupnya
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Caranya :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Sementara itu campurkan kesemua bahan2 kecuali minyak ke dalam mangkuk (air dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga cukup kepekatannya untuk cekodok).
  3. Sudukan (jemput guna tangan lagi best) dan goreng sehingga kekuningan.
  4. Apabila sudah masak, bolehlah dinikmati bersama sos cili.
**Tadi terlupa nak masukkan minyak panas dalam bancuhan tepung tu. Kalau letak minyak panas sesudu dua boleh menambahkan kerangupan cucur tu.

1 comment:

HALAMANKU said...

mmm kak Zie.. syedap tu.. dulu time bujang housemate org perak selalu wat.. tu yang tau syedap.. nak sepinggan he he heh

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

IKLAN