Wednesday, June 23, 2010

BUBUR PULUT HITAM

Jom minum petang..

tadi tengok kak noorma buat bubur ni terliur abis..kebetulan ada sikit je lagi stok pulut hitam dalam kabinet dapur tu dapat la layan tekak ni..ahli rumah ni pun sama kureng layan bubur2 cenggini..buat sikit aje pun..
sebelum2 ni guna santan kotak, tapi lepas kakak ajar suh frozenkan kelapa parut, masa nak guna rendam air panas sikit then masuk je dalam blender. So, arini guna pati santan original la kiranya hikhik..sedaaaap !!



Guna resepi turun temurun je..main agak2 suma bahan2..banyak kali gakla asyik rasa2 tadi..kalau bulan puasa jenuh ekk, time berbuka baru boleh adjust.
Bahan-bahan :
  • pulut hitam (saya rendam lebih kurang sejam)
  • air
  • pati santan
  • gula
  • daun pandan
  • garam secukup rasa
Cara membuatnya :
  1. Didihkan air kemudian masukkan pulut hitam dan daun pandan. Masak sehingga empuk.
  2. Kemudian masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Api jangan kuat sangat tau nanti santan pecah minyak, tak best! (ada pengalaman hikhik).
  3. Sedia untuk dinikmati. Sangat enak dinikmati untuk hidangan waktu petang.

1 comment:

Anonymous said...

makasih resepi :)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

IKLAN